Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

Maria Frånlund - Prostate Cancer Screening - Outcomes and Risk Prediction

Disputation: 190118
Huvudhandledare: Jonas Hugosson
Bihandledare: Marianne Månsson, Rebecka Arnsrud Godtman, Johan Stranne
Opponent: Lars Henningsohn inst för klinisk vetenskap, Karolinska institutet, Stockholm
Betygsnämnd: Karin Sundfeldt, Fredrik Liedberg och Thomas Björk Eriksson

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för urologi
Länk till avhandlingen 

Sammanfattning av avhandlingen på Marias profilsida

 


Ralph Peeker en av tre nya excellenta lärare vid Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin har i år utsett tre nya excellenta lärare där ibland Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi, vid institutionen för kliniska vetenskaper.

Göteborgs universitet har infört titeln excellent lärare som ett sätt att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet i enlighet med Vision 2020. Från våren 2017 väljer fakulteterna själva när de börjar ta emot ansökningar för titeln excellent lärare. Torsdagen den 24 maj hade akademin en dag för fest och utmärkelser, då mottog Ralf sitt pris. Läs artikeln i Akademiliv och se på bilderna från utdelningen.


Bättre uppföljning av patienter med urinblåsecancer

FORSKNING:Patienter som blivit behandlade med vaccinet Bacillus Calmette-Guérin BCG på grund av icke-muskelinvasiv urinblåsecancer måste följas upp under en längre tid än vad de gör idag.

Det är ett av flera resultat i avhandlingen ”Aspects of treatment of non-muscle invasiv bladder cancer”, skriven av Viveka Ströck vid vår institution. Hon är också verksam som regional processägare för urinblåsecancer vid Regionalt cancercentrum väst.

 BCG-vaccinet kan även ge upphov till urinvägsinfektion orsakade av de mykobakterier som vaccinet består av.

- Det är svårt att veta om en ihållande infektion ska behandlas eller inte, då det inte är konstaterat vad en infektion kan leda till. Den kan möjligen påverka urinblåsans funktion och leda till minskad blåskapacitet, säger hon.
Läs hela nyhetstexten på RCC-västs webbplats

 


Vana och variation nyckelfaktorer för lyckad urinrörskirurgi

FORSKNING: Kirurgiska ingrepp vid urinrörsförträngning – en sjukdom som drabbar främst män – kräver allt mer kunskaper och operationsvana för att resultaten ska bli bra. Det framgår av forskning vid Sahlgrenska akademin där totalt 569 utförda ingrepp studerats

– Det här är ingen högprioriterad patientgrupp. De kan ofta ha gått med en kateter via bukväggen i flera månader och kanske inte kunnat jobba för att det är besvärligt och att det ibland kan upplevas som smärtsamt. Det är ett grymt öde att inte kunna kissa och patienterna är så tacksamma när de väl är opererade, säger Teresa Olsen Ekerhult, nyligen disputerad forskare och specialistläkare inom urologi.

Uretraplastiken började ta fart på 1950-talet och har därefter utvecklats med åren. Det är först de senaste tjugo åren som man kommit underfund med hur man ska gå tillväga. Enligt Teresa Olsen Ekerhult kan man inte säga att just den ena eller den andra operationen är den bästa, utan det måste avgöras från patient till patient vilken kirurgisk metod som är att föredra.  Läs hela pressmeddelandet


Jonas Hugosson får Nordiska Medicinpriset 2016

FORSKNING:Forskning om bröstcancer och prostatacancer belönas med Nordiska Medicinpriset 2016. Jonas Hugosson professor i urologi, avd för urologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper är en av fyra pristagare.
Motiveringen - Han utses till pristagare för sina grundläggande och internationellt uppmärksammade screeningstudier rörande prostatacancer. Hans forskning har haft stor betydelse för förståelsen av prostatacancerns förlopp och banat väg för framtida screeningprogram.
Nordiska Medicinpriset kommer att delas ut i Stockholm den 2 februari 2017
Läs pressmeddelandet från Nordiska Medicinpriset


Fonden mot prostatacancer satsar på tre vid institutionen för kliniska vetenskaper 

BIDRAG. Fonden mot prostatacancer delar nu totalt ut 2,6 miljoner kronor till fyra framstående svenska forskare inom prostatacancerforskning. Tre av dessa forskare är knutna till vår institution.

Jonas Hugosson -forskning om mpMR och rikade biopsier kan ge säkrare diagnos och behandlingsbeslut.

Andreas Josefsson-forskning kring Identifiering av biomarkörer för optimerad screening.

Karin Welén-forskning om Karaktärisering av kastrationsresisent prostatacancer via cirkulerade tumörceller

Läs mer i AkademiLiv

Karin Welén, forskare vid avdelningen för urologi.
Foto: Johan Wingborg/GU.

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2019-08-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?