Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Frånlund

Forskare

Maria Frånlund
Forskare
maria.franlund@vgregion.se

Postadress: Su sahlgrenska, 41345 Göteborg
Besöksadress: Bruna stråket 11B , 41345 Göteborg


Avd för urologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
0313424145
Besöksadress: Bruna stråket 11b V 2 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Maria Frånlund

Disputation 2019 - Prostate Cancer Screening - Outcomes and Risk Prediction

Länk till avhandlingen

Avhandlingen fick pris som årets avhandling vid vår institution 2019

En kort sammanfattning;

Prostatacancer – allmän screening eller inte
Den vanligaste cancerformen i Sverige är prostatacancer (PC). Sjukdomen drabbar främst äldre män. Mer än 70 procent av de cirka 10 500 män, som årligen diagnosticeras är över 65 år. Denna cancerform är vanligen långsamt växande och har en lång och symptomfri fas, då sjukdomen (om den upptäcks) kan behandlas och botas. Genom tidig upptäckt kan man undvika spridning till andra delar av kroppen, och män som får symptom av sin tumör har ofta en långt gången och icke botbar sjukdom.

Sedan mitten på 90-talet kan män, genom ett enkelt blodprov, testa sig med så kallat prostataspecifikt antigen (PSA). PSA-provtagning syftar till att upptäcka PC. Den största nackdelen med PSA-testning är att många av de män som diagnosticeras aldrig skulle ha utvecklat en farlig PC. Detta kan medföra oro, onödiga behandlingar och behandlingsrelaterade biverkningar, som till exempel nedsatt sexualfunktion, urinläckage och tarmbesvär.

- Socialstyrelsen har bedömt att fördelarna med ett allmänt PSA-screeningprogram inte uppväger nackdelarna. Men många män väljer ändå att testa sig, och dessvärre leder denna typ av okontrollerad PSA-provtagning till att många män testar sig i fel ålder, ofta med bristande information och fel uppföljning, säger Maria Frånlund, överläkare på verksamhetsområdet Urologi på SU.

Män med vattenkastningsbesvär har lägre risk för prostatacancer
På vilket sätt ett framtida screeningprogram bör utformas är inte fastställt, och det pågår även en världsomspännande diskussion om PSA-screening verkligen minskar dödligheten i PC.

- Min forskning och avhandling handlar om screening för PC och effekterna av ett organiserat screeningprogram i Sverige. Resultaten bidrar nu till en ökad förståelse för PSA-screening och vilka fallgropar i ett framtida program som bör beaktas.

I det första arbetet har hon undersökt om män med vattenkastningsbesvär hade en ökad risk för PC. Detta är något som man ofta anger som ett vanligt symptom vi denna typ av cancer, till exempel i Socialstyrelsens broschyr ”Om PSA-prov”.

- Vi fann att dessa symptom snarare var förenade med en lägre risk för PC. Detta är viktig information då många män oroar sig för prostatacancer när de får besvär från urinvägarna. Det tredje arbetet är en analys av effekterna av screening, efter 22 års uppföljning, det är den längsta uppföljning som finns av någon screeningstudie i hela världen.

PSA-screening leder till att färre män dör av prostatacancer
Hon fann också att PSA-värdet vid första screening tillfället har stor betydelse för att förutse risk för framtida cancerutfall.

- Att en del män dör av prostatacancer trots att de deltar aktivt i programmet, talar för brister med nuvarande screeningupplägg. Tilläggsprovet Kvot-PSA, vid PSA-nivåer under 3.0 ng/ml, visade sig inte heller vara användbart.

Forskningen visar också att organiserad PSA-screening minskar risken att dö av PC, med cirka 30 procent, jämfört med de män som inte bjuds in till screening. De som har störst risk för död i PC är: män som börjar screena sig för sent (efter 60 års ålder), de som bjuds in men inte deltar och de män som har lång förväntad överlevnad och slutar PSA-screening för tidigt (vid ca 70 års ålder). Vissa män bör därför erbjudas screening även efter 70 års ålder.
 


 

Senaste publikationer

Long-term Outcomes for Men in a Prostate Screening Trial with an Initial Benign Prostate Biopsy: A Population-based Cohort
Emmeli Palmstedt, Marianne Månsson, Maria Frånlund, Johan Stranne, Carl Gustaf Pihl et al.
European Urology Oncology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2019
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 6 av 6

2019

Long-term Outcomes for Men in a Prostate Screening Trial with an Initial Benign Prostate Biopsy: A Population-based Cohort
Emmeli Palmstedt, Marianne Månsson, Maria Frånlund, Johan Stranne, Carl Gustaf Pihl et al.
European Urology Oncology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2019
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2018

2017

2016

2012

Visar 1 - 6 av 6

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2013-07-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?