Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

  [2019-01-22] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

 • Två unga forskare tilldelas Assar Gabrielssons pris

  [2016-04-21] För första gången delar stiftelsen Assar Gabrielssons fond ut pris till två forskare i medicin. Pristagarna Anna Staffas och Rebecka Arnsrud Godtman har bedrivit viktig cancerforskning som rönt stort intresse. Prissumman är 100 000 kronor per person.

 • Magnetkameraundersökning kan bli framtidens prostatacancertest

  [2015-05-18] En metod där traditionella PSA-tester kombineras med magnetkameraundersökning av prostatan upptäcker betydligt fler cancerfall och ökar screeningens träffsäkerhet. Det visar en delstudie i världens största forskningsprojekt om prostatacancer. Nu ska metoden testas på 40 000 män i Göteborg.

 • Svensk modell för PSA-testning har liten effekt på dödligheten

  [2015-01-22] Den spontana PSA-testning som de senaste decennierna tillämpats i Sverige har bara haft en marginell effekt på dödligheten. En organiserad screening fokuserad på de som har mest att vinna skulle däremot minska risken att dö i prostatacancer med över 40 procent. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

 • Jan-Erik Damber och Karin Welén får bidrag från SSF

  [2014-11-20] Jan-Erik Damber och Karin Welén vid avdelningen för urologi medverkar i ett stort forskningsprojekt som får mångmiljonanslag från Stiftelsen för strategisk forskning

 • Aktiv monitorering kan minska lidandet för prostatacancersjuka

  [2012-11-01] Med hjälp av aktiv monitorering skulle många män med prostatacancer kunna avstå strålning och operation, och på så sätt slippa biverkningar i form av inkontinens och impotens. Det visar en studie på nära 1 000 prostatacancersjuka som utförts vid Sahlgrenska akademin.

 • Ny kunskap kan minska självmordsrisken hos män med prostatacancer

  [2011-10-25] Män som får prostatacancer löper dubbelt så stor risk att begå självmord. En metod där männen i skrift kan sätta ord på sina plötsliga ofrivilliga påträngande tankar skulle kunna minska risken. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • Ärftlighet en viktig orsak till urininkontinens

  [2011-04-05] Risken att bli inkontinent före medelåldern styrs mycket av våra gener. Människors benägenhet att utveckla urininkontinens kan till hälften förklaras av genetiska förutsättningar. Det visar resultat från en tvillingstudie som genomförts i samarbete med forskare från Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet.

 • Acceptabla konsekvenser av masstestning för prostatacancer

  [2010-12-09] De negativa aspekterna av prostatacancerscreening kan vara acceptabla, eftersom masstestningen samtidigt halverar dödligheten i sjukdomen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Fler nyheter

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2007-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?