Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

  [2019-01-22] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

 • Två unga forskare tilldelas Assar Gabrielssons pris

  [2016-04-21] För första gången delar stiftelsen Assar Gabrielssons fond ut pris till två forskare i medicin. Pristagarna Anna Staffas och Rebecka Arnsrud Godtman har bedrivit viktig cancerforskning som rönt stort intresse. Prissumman är 100 000 kronor per person.

 • Magnetkameraundersökning kan bli framtidens prostatacancertest

  [2015-05-18] En metod där traditionella PSA-tester kombineras med magnetkameraundersökning av prostatan upptäcker betydligt fler cancerfall och ökar screeningens träffsäkerhet. Det visar en delstudie i världens största forskningsprojekt om prostatacancer. Nu ska metoden testas på 40 000 män i Göteborg.

 • Svensk modell för PSA-testning har liten effekt på dödligheten

  [2015-01-22] Den spontana PSA-testning som de senaste decennierna tillämpats i Sverige har bara haft en marginell effekt på dödligheten. En organiserad screening fokuserad på de som har mest att vinna skulle däremot minska risken att dö i prostatacancer med över 40 procent. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

 • Jan-Erik Damber och Karin Welén får bidrag från SSF

  [2014-11-20] Jan-Erik Damber och Karin Welén vid avdelningen för urologi medverkar i ett stort forskningsprojekt som får mångmiljonanslag från Stiftelsen för strategisk forskning

Fler nyheter

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2007-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?