Ärftlighet en viktig orsak till urininkontinens

Nyhet: 2011-04-04

Risken att bli inkontinent före medelåldern styrs mycket av våra gener. Människors benägenhet att utveckla urininkontinens kan till hälften förklaras av genetiska förutsättningar. Det visar resultat från en tvillingstudie som genomförts i samarbete med forskare från Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet.

Ofrivilligt urinläckage är mycket vanligt, särskilt bland kvinnor. Ungefär var tredje kvinna drabbas någon gång i livet. Inkontinens, överaktiv blåsa och andra nedre urinvägsbesvär kan bland annat orsakas av hög ålder, övervikt, graviditet och förlossning samt stroke och andra neurologiska sjukdomar.
– Inkontinens beror på flera olika faktorer som samspelar. Vi vet sedan tidigare att det också finns ärftliga faktorer, men för första gången kan vi för olika typer av urinvägsbesvär visa hur viktig den genetiska komponenten är, säger gynekologen Anna Lena Wennberg, en av forskarna som står bakom studien.

I studien, som genomförts i samarbete med det Svenska Tvillingregistret vid Karolinska Institutet, ingår strax över 25 000 svenska tvillingar mellan 20 och 46 år. Uppgifterna om urininkontinens, överaktiv blåsa och andra nedre urinvägsbesvär analyserades med en statistisk metod som mäter hur mycket av skillnaden mellan människor som beror på genetiska olikheter. Genom att jämföra hur vanliga de olika urinvägsbesvären var hos enäggstvillingar med identisk genuppsättning och tvåäggstvillingar som delar hälften av sitt genetiska material kunde forskarna dra slutsatser om den relativa betydelsen av genetiska faktorer och gemensam eller individuell miljö.
– För urininkontinens kunde vi se att drygt hälften av variationen, eller 51 procent, kan förklaras av genetiska faktorer. Det betyder inte att hälften av alla som har urininkontinens har ärvt det av sina föräldrar, men att människors olika benägenhet att utveckla urininkontinens till cirka 50 procent kan förklaras av gener, säger Anna Lena Wennberg.

Även för tillståndet nokturi, som innebär att man måste gå upp flera gånger varje natt för att kissa, visade sig det genetiska arvet vara betydelsefullt. Ungefär en tredjedel (34 procent) av variationen för nokturi har en genetisk förklaring.

Anna Lena Wennberg tror inte att det finns en enda inkontinensgen, utan att det är flera olika gener som spelar in. Dessa gener samvarierar med olika miljöfaktorer eller orsakar sjukdomar som i sin tur ökar risken för urininkontinens.
– Urininkontinens är ett multifaktoriellt tillstånd och även om vi nu vet att en stor del av variationen människor emellan beror på gener kommer en del av behandlingen även fortsättningsvis att riktas in på miljöfaktorer som vi lättare kan påverka, som rökning och övervikt, säger hon.

Studien publiceras i nätversion i tidsskriften European Urology.

FAKTA INKONTINENS
Det finns flera olika former av urininkontinens. Ansträngningsinkontinens innebär att slutmuskeln mellan blåsan och urinröret inte kan hålla tätt när det den utsätts för tryck från buken i samband med hosta, tunga lyft eller fysisk träning. Vid trängningsinkontinens har urinblåsans tömningsmuskel onormala sammandragningar som gör att man blir kissnödig även om blåsan inte är full. Överrinningsinkontinens innebär att blåsan inte kan tömmas som den ska och att urin därför läcker ut när blåsan är full. Inkontinens kan också orsakas av olika neurologiska sjukdomar eller som biverkning av vissa läkemedel.

För mer information kontakta:
Gynekologen och forskaren Anna Lena Wennberg på avdelningen för urologi vid institutionen för kliniska vetenskaper, telefon 0704-384602, e-post anna-lena.wennberg@obgyn.gu.se
Professor Ian Milsom på avdelningen för urologi vid institutionen för kliniska vetenskaper, telefon 031-342 4179, e-post ian.milsom@obgyn.gu.se

Tidsskrift: European Urology
Artikelns titel: Genetic influences are important for most but not all lower urinary tract symptoms: A population-based survey in a cohort of adult Swedish twins
Författare: Anna Lena Wennberg , Daniel Altman , Cecilia Lundholm , Åsa Klint, Anastasia Iliadou , Ralph Peeker , Magnus Fall , Nancy L. Pedersen , Ian Milsom

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2007-01-18