Acceptabla konsekvenser av masstestning för prostatacancer

Nyhet: 2010-12-09

De negativa aspekterna av prostatacancerscreening kan vara acceptabla, eftersom masstestningen samtidigt halverar dödligheten i sjukdomen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I juli i år publicerade ett forskarlag under ledning av Jonas Hugosson, professor i urologi vid Sahlgrenska akademin, resultaten av en stor randomiserad prostatacancerscreeningstudie med 14-års uppföljning i Göteborg i den ansedda tidskriften Lancet Oncology. I den ingick 10 000 män i åldrarna 50-64 år som lottats till regelbunden provtagning med blodprovet PSA, så kallad screening, vart annat år och 10 000 män som lottats till kontroller utan sådan screening.

Slutsatsen var att regelbunden provtagning med blodprovet PSA nästan halverade dödligheten i prostatacancer. Dock var screeningen förenad med en viss risk för överdiagnostik.

Studien ingår som ett av fem delarbeten i läkaren och forskaren Sigrid Carlssons avhandling. I denna ingår också en undersökning av vilka biverkningar för patienterna som screeningen medförde. Majoriteten av männen som upptäcktes via screeningen med tidig, lokaliserad prostatacancer och som behandlades med intentionen att bota sjukdomen genomgick kirurgi (radikal prostatektomi).
– Vi har analyserat biverkningarna av operationen utifrån hur dessa kan mätas i förhållande till den sänkta dödligheten i sjukdomen, säger Sigrid Carlsson på enheten för urologi vid Sahlgrenska akademin.

Resultaten i hennes avhandling visar att för varje man som tack vare PSA-screening räddas från att dö i prostatacancer kommer ytterligare fyra män att bli impotenta eller sexuellt inaktiva och mindre än en man kommer att besväras av urininkontinens. Dessa siffror var lägre än vad forskarna trodde på förhand.
– Risken att påverka den sexuella förmågan är betydande. De flesta män som genomgår kirurgisk behandling för prostatacancer blir impotenta. Men om man relaterar detta till vinsten i form av sänkt dödlighet så framstår inte biverkningarna så stora som ibland hävdats, åtminstone inte om man ser till befolkningen i stort. På individnivå kan dock enskilda män lida mycket, konstaterar Sigrid Carlsson.

I avhandlingen sågs även en tendens att män i screeninggruppen som opererades för prostatacancer i lägre grad drabbades av impotens, jämfört med dem som opererades i kontrollgruppen. Den visade vidare att få män upplever att screening med PSA-prover och vävnadsprovtagning från prostatan är mycket ångestfyllt. Dessutom var allvarliga, livshotande, komplikationer av screeningprocedurerna och prostataoperationerna mycket ovanliga.

Avhandlingen tydliggör fördelarna och nackdelarna med PSA-screening men enligt forskarna är tiden ännu inte mogen att rekommendera allmän screening. Dessutom pågår fortfarande screeningstudien i Göteborg.
-Det behövs fler studier med längre uppföljningstid, hälsoekonomiska beräkningar samt studier kring kostnadseffektivitet i kombination med mätningar av patienternas livskvalitet, säger Sigrid Carlsson.

FAKTA PROSTATACANCER
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos svenska män. Varje år får cirka 9 000 män diagnosen. Det är också den vanligaste dödsorsaken i cancer hos svenska män och mer än fem procent av alla män dör av denna cancerform, ofta efter en lång och plågsam sjukdomstid.

För mer information kontakta:
Sigrid Carlsson. Leg.läk och forskare vid enheten för urologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 0709-328295, e-post: sigrid.carlsson@gmail.com

Handledare:
Jonas Hugosson, professor vid Sahlgrenska akademin, telefon 031-342 90 17, e-post: jonas.hugosson@urology.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för urologi

Avhandlingens titel: Prostate Cancer Screening with PSA – A Study of Potential Negative Consequences

Avhandlingen försvaras torsdagen den 9 december, klockan 13.00, Sahlgrens aula, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Här kan du läsa hela avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/21922

AV:
031-786 38 69, 0760-24 82 70

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2007-01-18